Departe de zgomotul si agitatia oraselor, pe DN 10, intre Buzau si Brasov, am descoperit un peisaj de poveste, inca neexploatat si foarte putin cunoscut de catre turistii de weekend: Comuna Siriu. Auzisem ca in zona domneste un peisaj de vis, demn de redat in picturi, si ca este atat de multa liniste incat poti scrie linistit o carte. Am pornit la drum, un drum de o frumusete ce te lasa fara grai, prin munti si paduri, cuprinsi de exultare si incercand sa cuprindem cu privirea si aparatele de fotografiat frumuseti de neasemuit. Ajunsi acolo, am avut posibilitatea de a descoperi obiective turistice absolut incantatoare, precum Barajul Siriu, Cascada Pruncea, Cascada Urlatoare sau Rezervatia de zimbri de la Intorsura Buzaului.  Am inceput mica escapada din cotidian cu o drumetie la Barajul Siriu, construit intre 1982-1994, din pamant, piatra si argila, printr-o reteta inovatoare ce nu foloseste beton. Are mai mult de 100 m inaltime si reprezinta, de fapt, o hidrocentrala de 14 MW ce se alimenteaza din cei 100 de milioane de metri cubi de apa din Lacul Siriu. Privelistea catre lac este absolut feerica, iar o plimbare cu barca pe apa ce te poarta printre munti si copaci inalti completeaza marea incantare.

9336063deb 27099849

Am continuat plimbarea noastra cu vizitarea Cascadei Pruncea, ce are o cadere de 17 metri. Este important de mentionat ca in zona nu exista semnal la telefon, iar aceste simboluri de dezvoltare tehnologica pot  fi folosite doar la imortalizat frumoasele peisaje. Iubitorii de sporturi extreme pot face rafting pe Raul Buzau sau pot incerca o plimbare cu caiacul.

cascada pruncea

In inima Muntilor Ciucas, la Cascada Urlatoare am gasit un amestec de culori ce ne-a taiat respiratia, o insiruire de izvoare de apa, unite intr-o perdea stravezie ce cade tumultuos printre stanci, peste calcarele din munte.

Lacul Vulturilor se afla la capatul unui drum accidentat, accesibil doar cu masini 4×4 si potrivit pentru senzatii tari. Lacul este unul periglaciar de 0,5 hectare si 2,5 metri adancime, situat in Muntii Siriului, in apropierea Varfului Malaia, la peste 1400 metri altitudine. Zona este salbatica, foarte putin cunoscuta de turisti si va poate oferi sansa de a vedea capre negre.

 

lacul-vulturilor-lacul-fara-fund

Si daca timpul va permite, va recomand, cu mare drag, o vizita la Intorsura Buzaului pentru a vedea Rezervatia de zimbri.

In aceasta zona, ideala pentru a va deconecta de jungla urbana, nu exista electricitate. Cu toate acestea, am gasit aici niste pensiuni extrem de frumoase, niste mese traditionale carora cu siguranta le vom duce dorul si gazde extrem de ospitaliere.

cabana-hartagu-1416900431 rezervare cazare pensiuni vile hoteluri cabane pensiunea hadar agroturism valea buzaului romania 2

La finalul vacantei ne-am desprins cu greu din povestea aflata in munti, dar am promis ca vom reveni sa mai auzim susurul cascadelor datatoare de liniste si emotie. Asadar, cu recomandam cu drag sa explorati zona Siriului. Fericirea calatorului va va cuprinde de indata ce veti patrunde intre munti.