Insula Creta este cunoscută ca fiind leagănul celei mai vechi civilizații europene, cu o istorie relatată în repetate rânduri de către Homer, Platon sau Aristotel. Este și cea mai mare insulă a Greciei, dar si locul de dezvoltare a civilizației minoice. Deține o mare varietate de peisaje magnifice, vestigii ale civilizatiilor antice, sate tradiționale, un dialect propriu și povești vechi de 5000 de ani. Se spune că această insulă este locul nașterii lui Zeus, dar și al înmormântării lui.

Cretanii sunt foarte mândri de originea lor și sunt dispuși să împărtășească din secretele insulei și din istoria ei la un pahar de rachia și la o farfurie cu mâncare tradițională oricărui turist le calcă pragul. Este de menționat că localnicii vorbesc limba engleză foarte bine și sunt mereu veseli și puși pe glume.

Pe lângă toate cele de mai sus, va mai prezint 10 motive pentru a vizita Creta:

  1. Palatul Knossos-Muzeul de Arheologie din Heraklion 

Knossos-Crete

Palatul Knossos este un monument datând din mileniul III I.C., mărturie a existenței civilizației minoice, prima civilizație europeană. Aici veți găsi picturi inedite, inscripții și culori unice în lume.

  1. Seara traditională Cretana

seara cretana

Vreme de 5 ore veți petrece în satul Ano Karuzano, bucurându-vă de o cină și de un program de cantece și dansuri tradiționale specific cretane.

  1. Agios Nikolaos

0-0-port_in_crete_1531531

Vizitarea stațiunii Agios Nikolaos este o adevărată încântare pentru turiști. Portul acestei stațiuni este plin de bărci si vaporașe, ce îi duc pe turiști în largul mării. O plimbare cu barca pe mare este o adevărată încântare, întrucât transparența apelor din Creta poate ajunge până la 40 de metri adâncime. Plimbarea prin stațiunea Agios Nikolaos trece pe langă un pitoresc lac, printre străduțe cu magazine tradiționale și ajunge la golful Mirabello.

  1. Platoul Lasithi

aplatoul

Această excursie durează 6 ore și se întinde pe 100 de kilometri. Traseul începe cu plecarea către Muntele Dikte, masiv important al Cretei orientale (2148m), oprire în pasul Seli (900m) pentru a admira panorama incredibilă și continuă cu drumul către Platoul Lasithi. De la cătunul Psychro, o cărare conduce către Grota lui Zeus, locul de naștere al legendarului personaj.

  1. Chania

Chania

Chania este considerat de mulți cel mai frumos oras de pe insulă, capitala administrativă a Cretei, cu portul său venetțan, piața acoperită și străduțe tipice.

  1. Spinalonga

spinalonga

Insula Spinalonga este o fostă fortareață venețiană, ultima leproșerie din Europa. Se ajunge cu vaporașul, iar toată excursia durează aproximativ 10 ore. Escapada cuprinde un prânz delicios.

  1. Trecătoarea Samaria

samaria

Strâmtoarea Samaria este cea mai lungă strâmtoare din Europa și ține 18 kilometri. Cheile din Parcul Național Samaria sunt considerate a fi printre cele mai frumoase din Europa. Călătoria durează cam 5 ore și începe la 1200 de metri altitudine, terminându-se la malul mării. Este o experiență inedită întrucât pe parcursul plimbării ne întâlnim cu măgari și capre dintr-o specie numită Kri-Kri, extrem de prietenoase cu turiștii.

  1. Croazieră în Insula Santorini

614868_415267325202509_2049203829_o

Insula Santorini este rezultatul erupției unui vulcan. Din capitala Fira se înfățișează o priveliște de vis către caldera, apusul văzut din această zonă fiind considerat a fi cel mai frumos din lume. La bordul vasului se ia masa.

  1. Excursie la Gramvoussa și Balos

gramvoussa siu balos

Gramvoussa este o insulă pe care trăiesc peste 100 de specii de păsări, fiind un loc de popas pentru păsările migratoare în drum spre Africa. Pe insulă se află un castel veneţian, ridicat în secolul al XVI-lea. Drumul până la castel reprezintă o urcare de 20 de minute, care presupune puțin efort deoarece se merge pe pietriș. Recompensa vine din plin la finalul urcării, căci priveliștea este fabuloasă. De la Gramvoussa se poate ajunge la Balos in 15 minute cu vaporașul. Din cauza apei foarte mici, vaporasul se oprește înainte de a ajunge la Balos, iar transferul turiștilor continuă cu bărcuțele. Laguna Balos este o fâșie de pământ cu nisip alb și roz, asemănătoare cu plajele din Caraibe.

  1. Jeep Safari

jeep

Vreme de 7-8 ore turiștii au șansa de a face o călătorie plină de aventuri, cu mașini 4X4, pe sosea și în munții cu un peisaj pitoresc din sudul Cretei, la marea Libiana. Excursia include și un barbeque pe plaja.

Insula Creta este o destinație de vacanță foarte dragă mie pentru că se potrivește mai multor tipuri de concediu: vacanță cu familia, vacanță cu prietenii, lună de miere, team building. Vă recomand cu drag să o vizitați și vă stăm la dispoziție cu sugestii din experiența noastră, precum și cu oferte la office@musttravel.ro sau la telefon 0770 223361.