Thailanda este o ţară cu 67,01 milioane de locuitori, cu plaje minunate şi mancare delicioasă care o fac destinaţia perfectă pentru vacanţa de iarnă. Lunile decembrie şi ianuarie sunt ideale pentru a descoperi peisajele fascinante din „Ţara Zâmbetului” pentru oricine doreşte să se „sacrifice” pentru un zbor de 12 ore până în Bangkok. Odată ajunşi acolo însă, merită cu prisosinţă osteneala.

Noi am ales Thailanda ca destinaţie de vacanţă din 3 motive: vremea însorită în timpul acesta al anului, bogata cultură thailandeză şi mâncarea absolut delicioasă.
Despre Bangkok: este un oraş foarte cosmopolit în care poţi să vezi cele mai de preţ atracţii turistice. Pentru orice turist „novice”, schimbaţi doar câţiva bani la aeroport şi negociaţi preţul către orice destinaţie cu taximetristul.
Dacă vreţi un tur personal al oraşului, cum am făcut noi, puteţi lua un taxi şi dacă aveţi noroc o să întâlniţi un fan Steaua Bucureşti şi Astra, şi o să vă plimbe cam peste tot, oprind şi făcându-vă şi poze cu obiectivele turistice – best money spent. Tot ce e în Bangkok e negociabil şi preţurile sunt mult mai mici decât în alte destinaţii turistice.
Despre Pattaya: este o staţiune/oraş turistic renumit pentru viaţa de noapte unde se petrece pe cinste. Preţurile diferă faţă de Bangkok nu cu mult, dar oricum este o diferenţă. Evident aici ai access la Golf-ul Thailandei şi te poţi bucura de nisip, vreme caldă (aproximativ 32 de grade Celsius constant) şi mare pe măsură. Dacă plaja de coastă a Pattaya-ei nu e îndeajuns, poţi întotdeauna să iei o barcă de viteză şi să mergi pe una din insulele apropiate. Ca să ajungi aici, recomand taxiul din Bangkok, e mult mai convenabil decât un bilet de avion chiar dacă oraşul are aeroport pentru aşa ceva – diferenţa de preţ este considerabilă.
Despre Thailanda în general: oamenii, localnici sau rezidenţi, sunt foarte prietenoşi şi încearcă să îţi facă pe plac cum ştiu şi pot ei mai bine. Aş putea chiar să spun că în fapt cultura lor este orientată înspre a le păsa de cei de lângă ei. Sunt amabili cu turiştii, care sunt o sursă de venit, dar chiar şi între ei. Chiar dacă momentan ţara este guvernată de un regim militar, acest lucru nu se simte deloc. Mâncarea aş putea să spun doar că nu poate fi descrisă în cuvinte, pentru că este de o prospeţime ieşită din comun, condimentată şi pur şi simplu delicioasă. Fructele au culori şi gusturi fabuloase şi îmi amintesc de gustul de altadată al fructelor din grădina bunicilor.
Sergiu Şerban