Când am ales vacanța în Madeira, nu știam foarte multe despre această insulă. Ce mă interesa în mod deosebit era faptul că acolo va fi cald în luna ianuarie. Țin să menționez că în Madeira este, de altfel, cald tot timpul: iarna temperatura nu scade sub 16 grade, iar vara crește până pe la 28.

Îmbrăcămintea pe care am luat-o în bagaj a fost una lejeră, potrivită pentru excursii pe mare, excursii pe munte și seri relaxante la restaurantele de pe malul oceanului. Ceea ce nu avea cum să lipsească din bagaj era camera foto. Am descoperit că Madeira oferă peisaje extraordinare, capabile să descarce acumulatorii mult mai repede decât ne-am fi așteptat.

Încă din timpul zborului, ne-am hotărât asupra excursiilor ce urma să le facem. Aterizarea pe aeroportul din Madeira este considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase din lume. Pista este scurtă și se află pe o stânca, lângă apă.

Când am plecat din țară, temperatura era de -13 grade și ningea abundent. În primitoarea Madeira, temperatura era de 22 de grade Celsius, ceea ce ne-a făcut dornici de a ne bucura de caldură și de a porni la pas spre explorarea insulei.

Ne-au întâmpinat străduțe înguste și colorate, terase și felinare rupte din povești, picturi stradale, crame de vinuri, clădiri istorice și multe locuri încărcate de povești ale oamenilor de referință, ce au trecut pe acolo.

DSC_0088 STRADA INGUSTA 2

Pentru început am vizitat crama de vinuri din Madeira, unde se face tradiționalul vin de Madeira, dulce, destul de puternic alcoolizat și parfumat. Este vinul pe care ți-l dau la primire atunci când intri în restaurante.

CRAMA

Am continuat vizita la piața de flori și la cea de fructe. Am aflat ca streliția provine de pe acest tărâm și că fructul pasiunii se găsește în șapte soiuri.

PIATA DE FLORI PIATA DE FRUCTE 2

A urmat o excursie pe munte, ce a durat aproximativ 8 ore. În cadrul acestei excursii am ajuns în locația numită Cabo Girao, locul ce se află la 560 de metri deasupra mării, unde poposești pe o podea de sticlă, de pe care poți vedea întinderea albastră a oceanului, priveliște ce îți taie de îndată răsuflarea. Despre Cabo Girao vă pot spune că este unul dintre motivele pentru care se merită să ajungi în Madeira.

CABO 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În drum spre Cabo Girao am trecut printr-un mic sat pescăresc, Camara de Lobos, situat la aproximativ 15 minute de Funchal, capitala insulei, locul în care a locuit Winston Churchill.

CHURCHILL PORTO MONIZ

 

 

 

 

 

 

Am continuat excursia noastră și am ajuns la Porto Moniz, un alt mic sat de pe coasta de nord, cunoscut  pentru piscinele naturale și fascinantele cascade.

DSC_0885

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întorși în Funchal am vizitat fabrica de broderie, unde am urmărit întregul proces de design și creație al minunatelor broderii.

BRODERIE 2 BRODERIE

 

 

 

 

 

 

O altă excursie, pe care am așteptat-o cu nerabdare a fost cea cu bărcuța piraților, vreme de 3 ore, pe Oceanul Atlantic. Îmbarcarea am făcut-o în Funchal și am navigat paralel cu țărmul spre Cabo Girao. Primirea pe barcă ne-a fost facută de către un papagal destul de gălăgios, dar și de prietenos. Era obișnuit să facă poze cu turiștii. :)

papagal

 

 

 

 

 

 

Barca era o copie fidelă a vasului lui Cristofor Columb și odată ce pătrundeai la bordul său, începea povestea. În cadrul excursiei pe ocean poți vedea balene și delfini, iar dacă nu apuci să-i vezi ți se promite încă o excursie, oferită gratuit.

EXCURSIE BARCA 2 EXCURSIE BARCA 4

 

 

 

 

 

 

O altă vizită a fost la grădina botanică, una dintre cele mai mari și mai frumoase din lume, locul în care se întâlnesc o multitudine de specii rare.

GRADINAGRADIAN 2

 

 

 

 

 

 

O priveliște extrem de frumoasă asupra orașului Funchal se poate vedea la capătul călătoriei cu gondola.

GONDOLA 2 GONDOLA

 

 

 

 

 

 

La finalul excursiei noastre am fost să vizităm piața de pește, unde pescarii veniți de pe ocean cu capturi de ton și peste spadă, te invitau să cumperi cât mai proaspăt și cât mai ieftin.

Pentru acasă am luat bolo de mel, o turtă tradițională din melasa și miere, fructul pasiunii și fruct de filodendron (te cucerește de la prima degustare), poncha, bautură tradițională cu rom, miere și fructul pasiunii, vin de Madeira, precum și multe alte bunătăți.

PIATA DE FRUCTE

 

 

 

 

 

 

Însă, cel mai important lucru pe care l-am luat din Madeira, a fost o stare de bine despre care pozele nu pot povesti.

Vă recomand cu căldură și încredere să vizitați insula din Atlantic, de unde veți pleca, cu siguranță, având un bagaj de amintiri neprețuite.