Lisabona este cel mai aproape de sufletul meu dintre toate capitalele Europei. Este locul frumos, cu oameni calzi si veseli, cu traditii si peisaje ce literalmente iti taie respiratia, cu cele mai bune mancaruri din peste si cu unele dintre cele mai bune vinuri din Europa.  Ei bine, este locul in care gasesti de toate: castele, plaje, plimbari cu barca, cu tuk-tuk, istorie, restaurante excelente, o briza calda a oceanului, moda si relaxare.

poza 0 poza 01

De cum pasesti pe aeroportul din Lisabona, stii ca va fi o vacanta reusita. Te intampina soare, palmieri si veselie. Acolo grijile stau in loc. Le ia locul voia buna si distractia.

poza 1 poza 2

Va sfatuiesc sa va luati cazare in centrul vechi al Lisabonei pentru a fi in permanenta conectati la specificul locului. In plus, sa iesi in fiecare dimineata dintr-un hotel de acolo, te face sa te simti parte din povestea regalitatii portugheze. Cele mai frumoase cartiere sunt Alfama, Bairro Alto si Baixa. Distanta pana la ocean e de doar cativa pasi, iar acolo veti gasi cantareti, mimi si dansatori.

poza 3 poza 4

Pentru a vedea orasul de sus, cea mai frumoasa panorama o puteti gasi la Castillo san Jorge. Este un castel maur, construit ca cetate fortificata, pe cel mai inalt deal din centrul vechi al Lisabonei.

sao george sao 2

Un punct turistic de referinta il reprezinta Torre de Belem, construit pe malul oceanului, cu scop de fortareata, pentru a apara Lisabona de cei de veneau din vest. A fost construit intre 1515-1519 si proiectat de catre Francisco de Arruda pentru Dom Manuel I.

belem belem 3

Parcul Natiunilor a fost construit pentru a gazdui Expozitia Universala din 1998. Acest parc s-a dezvoltat prin construirea Oceanarului  si a mall-ului Vasco da Gama. De aici pleaca si telegondola ce te plimba deasupra apei  si iti ofera privilegiul de a vedea de sus cel mai lung pod din lume.

vasco

Va recomand sa inchiriati o masina si sa porniti in explorarea imprejurimilor Lisabonei. Unele dintre cele mai cunoscute statiuni ale Portugaliei sunt Cascais, Estoril sau Costa da Caparica. Frumoasa plaja Guincho, Cascais, este una dintre cele mai largi din Portugalia. Este o plaja salbatica, inconjurata de dealurile din Serra de Sintra. Fortul-citadela din Cascais este situat deasupra micului port de pescuit, are pereti solizi si impunatori si a servit ca obiectiv de aparare.

cascais 2 cascais

Estoril se afla la doar douazeci de minute de Lisabona. Statiunea  are un cazino foarte cunoscut  si a fost resedinta lui Juan de Bourbon, pretendent la tronul spaniol la sfârșitul secolului al XX-lea. Din parcul cu palmieri, situat in fara Cazinoului, se ajunge, printr-un pasaj subteran la plaja Tamariz, de unde se poate merge, pe jos, pana la Cascais, traversand mai multe plaje naturale. Estoril a devenit in trecut o destinatie preferata de regii europeni exilati, printre care si regele Carol al Romaniei, fiind denumita “Riviera Portugheza”.

estorl estoril

Costa da Caparica se afla la 30 de kilometri de Lisabona si este cunoscuta pentru plajele intinse si turismul bine dezvoltat. De la Costa da Caparica la Lisabona veti gasi in drumul vostru celebra statuie Cristo Rei. Este un monument catolic, dedicat lui Hristos. Aceasta statuie a fost comandata de catre Cardinalul Lisabonei dupa ce a vizitat Rio de Janeiro si a vazut statuia similara de acolo.  Statuia a fost ridicata la 133 de metri deasupra marii si se afla pe malul stang al raului Tajo. Monumentul are 82 de metri inaltime si 4 arcuri ce sustin statuia inalta de 28 de metri.

cristo rei

Sintra se afla la 25 de kilometri de Lisabona si adaposteste orasul din povesti. Micul Sintra se afla intr-o zona muntoasa, cu stradute inguste si cochete, unde veti intalni cantareti de muzica fado. Palatul Pena este colorat, vesel si plin de surprize.  Orice asteptari va vor fi depasite.

sintra sintra 2

Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Europei continentale si unul dintre obiectivele mele de must travel. Pe vremea cand se considera ca Europa este singurul teritoriu, Vasco da Gama a spus ca acolo e capatul Pamantului. La “capatul Pamantului”, adica la 45 de minute de capitala, vantul bate foarte tare, iar temperatura resimtita este mai mica cu 10-15 grade fata de oras. Valurile se sparg la mal, culorile apei sunt spectaculoase, iar senzatia ca acolo se termina lumea este prezenta si profunda. Va vand un pont: daca vreti sa aveti poze spectaculoase de la 150 de metri deasupra marii, pe marginea prapastiei, fara spectatori, va trebui sa coborati pe pietre, aproximativ 30 metri, in partea stanga. Veti gasi niste pietre mari ce permit sa va opriti si sa faceti poze. Va trebui sa aveti foarte multa atentie…sub voi sunt stanci si apa involburata. Oceanul iti fura inima!

13 cobo da roca

Lisabona este taramul iubitorilor de frumos, de prospetime, de aventura si de emotie. Este un amestec de bucurie si nou, cum rar veti mai intalni!

bairo bairo 2