Totul a început într-o zi de Decembrie, în care voiam să rezerv o plecare de câteva zile într-un loc nou pentru mine, relaxant și plin de eleganță.

Mi-am dorit un weekend de bucurie alături de sora mea mai mică, în care să uităm de stresul cotidian, eu de job, iar ea de licența pe care trebuia sa o pregătească la facultate.

Asa că, după aproape două luni de căutări pe tot felul de site-uri de profil, timp în care am analizat de la destinație, hoteluri, până la obiective turistice și, desigur, prețuri, ne-am decis să mergem la:

PARIS – orașul iubirii!

paris1

 

Am rezervat biletele de avion, la două companii aeriene, cazarea am ales-o la Hotel Berkeley 3*, cu mic dejun continental standard. Timp de trei zile am servit doar croissante frantuzești și suc de portocale natural. Un adevărat răsfăț. Pentru transfer am apelat la o agenție de turism mai cunoscută, de unde am rezervat transferul dus-întors pe ruta aeroport – hotel – aeroport.

Rezervarea a fost făcută pentru finalul lunii martie a anului următor, căci mi-am dorit mult să vizitez acest oraș primăvara. Pentru a completa atmosfera de romantism creată de aerul parizian, am vrut să fie vremea blândă și copacii înfloriți.

Cele două luni rămase până la plecare au trecut destul de greu. Abia am așteptat să treacă iarna, pentru a veni primavara și, implicit, mult așteptatul nostru city break.

Îmi amintesc cu plăcere de faptul că deși mai aveam 2 săptămâni până la plecarea mea, începusem să îmi fac deja bagajul și să mă gândesc ce haine să port. Mă uitam mereu la vremea din Paris ca să stiu ce voi putea purta, mereu scoteam și puneam în bagaj alte haine și accesorii.

Îmi notasem obiectivele turistice pe o agendă, câteva cuvinte în limba franceză, căci știam de la prieteni că parizienii nu prea vorbesc engleza..

 

paris1a

 

Și a venit ziua cea mare!!! Mai întai am luat un transfer din orașul meu până la aeroport, petrecut pe timpul nopții, căci zborul avea să fie de dimineață. Eram extrem de obosită când am ajuns în aeroport, unde m-am întâlnit cu sora mea cea dragă. Ne-am urcat entuziasmate în avion și am decolat cu toate bagajele, visurile și dorința noastră de a vizita acest oraș extraordinar. Vacanța a început bine, cu cel mai frumos răsărit vazut de pe geamul avionului, dar și cu un somn dulce și pregătitor pentru o vacanță plină la destinație.

Când am ajuns în Paris, după transfer, în jur de ora nouă dimineața, am lăsat bagajul la recepția hotelului și am început să facem cunostință cu superbul Paris, pornind din piața aflată în spatele turnului Montparnasse.

Am continuat cu Turnul Eiffel, care ne-a impresionat profund prin grandoarea și măreția lui absolute. La ora la care am fost nu erau foarte mulți turiști, lucru care pe noi ne-a ajutat să ne putem orienta mai bine între standurile cu suvenire sau între terasele cochete. Am plecat apoi într-o croazieră cu vaporașul pe râul Sena, căci nu puteam rata această experiență unică. De data aceasta, ambarcațiunea era plină de turisti străini, veseli și gălăgioși, exaltați de frumusețea Parisului și foarte atașați de camerele foto, îndelung utilizate pe durata excursiei. Plimbarea a durat o oră, timp în care am trecut pe lânga mai multe muzee, dar și pe lânga celebra Catedrală Notre-Dame de Paris, majoritatea obiectivelor turistice fiind amplasate de-o parte și de alta a râului Sena.
paris geanina

 

În cea de-a doua zi, am pornit la pas spre Jardin du Luxembourg, superba gradină în care se afla și Palais du Luxembourg, am facut câteva poze împreună cu sora mea, dar am imortalizat și peisajul primăvăratic din împrejurimi.

Muzeul Louvre, pe care mi-l aminteam din cartea de limba franceză, ne-a întampinat cu celebrele și unicele piese de artă rară, atât de valoroase pentru omenire. M-am bucurat din plin de acea experiență și am fost recunoscatoare pentru șansa de a mă afla acolo. Eram atât de entuziasmată, ca nu știam din ce unghi să fac pozele mai bine, astfel încât să îmi rămână în amintire cât mai aproape de realitate. E bine de știut că la acest muzeu poți avea gratuitate dacă ai vârsta sub 25 de ani. Vizitarea muzeului durează cel puțin o zi, dacă aveți puțină vreme la dispoziție. Dacă aveți răgaz, vă recomand cel puțin două zile consecutive, pentru a veni și admira tablourile și sculpturile celebre ale marilor artiști internaționali.

În ultima zi, am vizitat Catedrala Notre-Dame de Paris și Musee d’Orsay. Am vizitat catedrala când încă era întreaga și avea toate turnulețele din vârf, după cum au fost proiectate și construite de la început, cu doar o lună înainte de a lua foc turla din spate și a se produce unul dintre cele mai devastatoare incendii pentru cultura mondială. Catedrala avea ceva mirific, un farmec aparte, iar rozetele din mozaic, cu nuanțe de albastru și vișiniu, intensificate de razele de soare, m-au trimis direct în Parisul secolului al XIV-lea.

 

paris1b

 

Pe Musee d’Orsay l-am găsit impresionant prin construcția masivă, stucturată pe 5 etaje, fiecare etaj fiind dedicat unei ramuri artistice și unei categorii de artiști.

În aceeași zi am avut și plecarea, tristă, dar inevitabilă. Parisul este un oraș de care te îndrăgostești și pe care începi să îl iubești odată ce faci primii pași în inima lui. Am rămas fascinate de spiritul parizian, de muzica franțuzească de la terase, de delicioasele croissante, de trandafirii parfumați ai vânzătorilor ambulanți de pe străzi, de zâmbetul doamnelor de la tarabă oferit cumpărătorilor grăbiti, de cafeaua bună cu vedere spre Arcul de Triumf.

 

parisg1

 

Voi reveni, cu siguranța, la Paris. Căci acolo a rămas un strop din inima mea.

 

Cu drag,

Geanina