Pe fascinantul Milano l-am vizitat în luna aprilie, într-un an în care sărbătoarea religioasă a Paștelui ortodox a căzut în același timp cu cea catolică, lucru care se întâmplă o dată la 7 ani.

Vremea era foarte caldă și chiar potrivită pentru a vizita acest oraș minunat, încărcat de cultură, obiective turistice, cafenele și multă modă. Cand am vizitat Milano, mă aflam deja în Italia și am decis să nu ratez descoperirea orașului supranumit Capitala Modei din peninsula Italică, pentru o zi.

Milano te așteaptă cu străduțele sale înguste, ca majoritatea străzilor din Italia, și cu stegulețe la fiecare colț de stradă.
Vizita mea a început cu
Galeriile Emanuello II, care pot fi numite și mall de shopping, dar unul foarte elegant. Tavanul aflat foarte sus este făcut din domuri de sticla și fier. Aici am descoperit foarte multe magazine de brand, cum ar fi: Prada, Louis Vuitton, Gucci, Dior, Chanel, Christian Lacroix, Giorgio Armani, Swarovski, Tommy Hilfiger, Max Mara, H&M, Zara, etc. Galeriile aveau mozaic pe podeaua galeriei, atât de frumos realizat încât îți era frică să calci pe ea pentru a nu o degrada. Totuși, în acest loc vin sute, ba chiar mii de turiști zilnic și mozaicul a fost creat pentru a rezista în timp.

Galeria a fost proiectată de arhitectul Giuseppe Megnoni, care a murit chiar înainte de a se termina cladirea, în urma unei căzături de pe schele. Astazi, Galeria atrage o mulțime de turiști dornici să descopere magazinele luxuriante, cu haine de brand, de unde își pot face cumpărături. Sigur ca restaurantele și cafenelele nu lipsesc din locul în care luxul epatează cu fast. Datorită funcțiilor multiple pe care le îndeplinește, Galleria Vittorio Emanuele II a fost supranumită camera vieții din Milano.

244555541_4427601634013891_2698380034945668094_n

Duomo di Milano este atracția centrală a acestui oraș, unde se pot găsi atât turiști rătăciți care duc bagaje în drumul lor spre gară, cât și turiști care au venit direct la țintă și știu exact ce au de vizitat și de descoperit. Peste tot clipesc blitzurile camerelor foto ale celor ce realizează shooting-uri cu fotografi profesioniști și schimbă ținutele special pentru cadru. Și pentru ca peisajul sa fie completat perfect, aici găsim foarte mulți porumbei, complet domestici și obișnuiți să își poarte zborul între turiștii neobosiți în a-i prinde în imagini. Pe piațetă am putut găsi și foarte mulți comercianți, care vindeau selfie-stick-uri, dar și fotografi care scoteau poze la minut turiștilor amatori.

18090902_1785025098481884_183875543_o

Catedrala am găsit-o mare, impunătoare și fastuoasă, cu turnurile sale înalte. Este construită în stil gotic, cu specific mai degrabă francez decât italian. Maiestuozitatea și formele estetice ale catedralei sunt grăitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai înaltă atinge 109 metri și cele peste 2000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel și marile ferestre ale clădirii, considerate a fi cele mai mari din lume. Din păcate nu am vizitat catedrala la interior, din cauza unor măsuri de siguranță care se efectuau înauntru și o făceau inaccesibilă pentru turiști. Dar vă recomand să o vizitați atât în interior, cât și în exterior, pe terasa cu priveliște panoramică asupra întregului oraș.

244616548_169925768560371_1000651084516269966_n

Trecând pe lângă o ciocolaterie Armani, alături de prietena mea, care mă însoțea, ne-am făcut curaj și am intrat. Prietena mea stăpânea foarte bine limba italiană, așa că a întrebat vânzătoarea daca ne poate da să degustăm din bucățile de ciocolată expuse pentru servit. Și sigur că dorința s-a îmlinit. Doamna a fost amabilă și ne-a întins platoul elegant, plin cu pătrate mici de ciocolată. Pe fiecare scria litera ,,A”, simbolic pentru numele companiei. Bucata mea era cu lapte, cremoasă și delicioasă, iar cea a prietenei mele era încărcată de gustul de cacao intensă (70-80%). Nu știam că un brand de fashion realizează dulciuri și că în capitala europeană a modei voi avea plăcerea de a îmbina bucuria gustului cu cea a descoperirii modei italiene, în cadrul aceluiași brand de modă, însă încântarea descoperirii mi-a fost deplină.

244639012_1025583064895261_4698918949642045903_n

Am mai vizitat Muzeul Piazza Scala și Gallerie d’Italia, aflate în aceeași locație, muzeu renumit pentru picturile celebre și arta italiană. Capodoperele expuse sunt din secolele al XIX-lea și al XX-lea. În incinta muzeului se găsesc opere în stil Vicenza Baroc, bogat în stucuri, fresce și sculpturi, vase grecești mansarde și slabe, treizeci și patru de lucrări ale școlii venețiene din secolul al XVIII-lea și icoane rusești de mare valoare artistică. Vizitarea muzeului și a galeriilor reprezintă o încântare pentru ochi și chiar dacă nu sunteți pasionați de artă, tot veți descoperi ceva impresionant în cadrul muzeului de vis.

muzeu

Parcul Giardini Indro Montanelli a fost ultimul obiectiv pe care l-am vizitat, aflat la circa 20 de minute de mers pe jos față de Duomo. Aici am găsit o fântână arteziană și un bazin de acumulare, unde turiștii veneau să se răcorească și să își stingă setea la ciușmele publice. Răcoarea din parc mai liniștea puțin atmosfera și agitația din centrul orașului. În acest parc se mai poate vizita și Palatul Dugnani, care este chiar în incinta parcului.

Aș reveni oricând Milano și poate, alocând chiar mai multe zile, pentru a-i descoperi mai mult spiritul, pentru a face shopping de calitate și a mânca delicioasele paste în stil milanez. Vă recomand să mergeți și voi! Vă veți bucura de un oraș incredibil de vibrant!

Cu drag,

Geanina